San Marino: Feiten en Cijfers

San Marino: Feiten en Cijfers

San Marino, officieel bekend als de Republiek San Marino, is een kleine onafhankelijke staat in Europa. Gelegen aan de oostkust van Italië, wordt San Marino vaak beschouwd als een microstaat vanwege zijn kleine omvang en bevolking. Hier zijn enkele fascinerende feiten en cijfers over dit bijzondere land.

Geschiedenis

San Marino is een van de oudste nog bestaande soevereine staten ter wereld. Volgens de legende werd het opgericht in het jaar 301 door de heilige Marinus, een christelijke steenhouwer die op de vlucht sloeg voor religieuze vervolging. Marinus stichtte een gemeenschap van christenen op de berg Titano, waar nu de hoofdstad San Marino is gevestigd. In 1600 kreeg San Marino zijn eerste grondwet en werd daarmee een onafhankelijke staat.

Geografie

Met een oppervlakte van slechts 61 vierkante kilometer is San Marino een van de kleinste landen ter wereld. Het land bestaat uit negen gemeenten en wordt volledig omringd door Italië. San Marino is gelegen in de Apennijnen en de stad San Marino is gebouwd op de top van de Monte Titano, die een prachtig panoramisch uitzicht biedt op de omliggende regio.

Bevolking

San Marino heeft een bevolking van ongeveer 33.000 mensen. Het land heeft een van de laagste geboortecijfers ter wereld, waardoor de bevolking gestaag afneemt. De meeste inwoners zijn etnisch San Marinees en de officiële taal is Italiaans. Door zijn kleine omvang en geïsoleerde ligging heeft San Marino weinig immigratie.

Economie

San Marino is een welvarende natie met een goed ontwikkelde economie. Het land is sterk afhankelijk van het toerisme, de financiële sector en de productie van keramiek en textiel. San Marino heeft geen eigen valuta en gebruikt de euro als wettig betaalmiddel. Het land heeft een van de hoogste bruto binnenlands product (bbp) per inwoner ter wereld.

Toerisme

San Marino trekt jaarlijks meer dan drie miljoen bezoekers, wat aanzienlijk meer is dan het aantal inwoners van het land zelf. Toeristen komen vooral af op de historische en culturele bezienswaardigheden, zoals de Three Towers of San Marino, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Andere populaire attracties zijn het Palazzo Pubblico, de Sint-Marinusbasiliek en de vele musea en galerieën.

Sport

Ondanks zijn kleine omvang neemt San Marino deel aan internationale sportevenementen, zoals de Olympische Spelen. Het land heeft zijn eigen nationale sportteams, waaronder het voetbalelftal van San Marino. Hoewel het team zelden wedstrijden wint, wordt het toch gewaardeerd om zijn vastberadenheid en trots.

San Marino blijft een uniek en fascinerend land dat zijn rijke geschiedenis en cultuur heeft weten te behouden. Ondanks zijn kleine omvang is het land erin geslaagd om economisch welvarend te zijn en een populair toeristisch bestemming te worden. San Marino is een ware schat in het hart van Europa.